Maak van zelfzorg een goede gewoonte

Zodat kunt blijven doen wat jou gelukkig maakt; anderen helpen!

Als je een ‘zorgend’ beroep of taak hebt (in de zorg, onderwijs, gezin, mantelzorg, etc.) dan word jij gelukkig van het zorgen voor anderen.

Zien wat iemand nodig heeft, dat regelen (vaak nog voordat degene het vraagt), net dat extra beetje aandacht geven; het zijn allemaal dingen die jou intens geluk doen ervaren.

Maar soms put het je uit

‘Je moet minder doen!’ is een goed bedoeld advies. Maar dat ‘zorgen voor’ is precies wat jou gelukkig maakt… dus ja wat dan?

Maar gewoon doorgaan

tot het niet meer kan.

Allerlei fysieke pijntjes, moeite met concentreren, je niet happy voelen, vermoeidheid…

allemaal tekenen dat jouw lijf ‘nee’ begint te zeggen.

Hoe verder? Tot het niet meer kan en je je echt ziek moet melden? En dan je schuldig voelt dat jouw collega’s het nog drukker hebben? Of dat je de mantelzorg niet meer kunt dragen?

Voor jezelf zorgen is niet egoïstisch, het is van levensbelang.

Je kunt niet geven wat je hebt. En hoe minder energie jij hebt, hoe minder je kunt geven, hoe meer fouten je maakt, hoe harder je jezelf daarvoor op de kop geeft; een cirkel waar je niet uit lijkt te komen.

Het begin van de oplossing is net zoveel gaan geven aan jezelf als aan anderen.

Zorgen dat jou batterij vol is, voordat je met liefde anderen gaat helpen.

Klinkt eenvoudig (is het ook) maar we hebben het niet geleerd.

Ik heb zelf zo’n 10 jaar geleden een periode doorgemaakt waarin ik me compleet opofferde voor alles en iedereen (en dat niet in de gaten had). Een voorbeeld; ik heb net mijn dochter van een paar weken in bed gelegd, de gedachte: ‘ik ga nog een de afwas doen en dan rust ik even’ en tegen de tijd dat ik klaar was, werd mijn dochter wakker, resultaat: geen pauze, nog vermoeider, humeuriger, etc. 

In de tijd sindsdien heb ik ontdekt welke stappen me echt vooruit helpen (en wat me in de weg stond om dat te kiezen) en is jou hierin coachen jouw weg hierin te vinden iets wat mij in-en-in blij maakt. Ik ben de coach geworden die ik toen nodig had. Nu kost het me nul moeite om voor mezelf te kiezen en barst ik (over het algemeen) van de energie. Dat gun ik jou ook!

In de training “Happy You” zijn de dit de hoofdthema’s: rust, energiemanagement én grenzen aangeven:

Het gaat niet om de hoofdthema’s en de technieken; het gaat om jou en wat jij nodig hebt. Dus de training is altijd toegespitst op jou

 

Relax

Het is niet erg om veel te doen, als je er ook maar van kunt herstellen.

En herstel kan alleen plaats vinden in rust; rust in jouw lijf én in jouw hoofd. 

We kijken samen waar winst te halen is én je leert eenvoudige ontspannings- en mindfulness oefeningen die je helpen door de dag die rust te vinden.

Energiemanagement

 

We brengen in kaart hoe het gaat met jouw energie huishouding.

Geen omslachtige testen of vragenlijsten. Aan de hand van een simpel scoring systeem zie je met een oogopslag hoe het écht met je gaat.

Dat is trouwens geen oordeel, maar een eerlijke kijk naar jezelf, zodat we weten waar we echt starten.

We kijken ook naar wat jou energie geeft en wat jou energie kost.

Wanneer jouw batterij vol is, dan heb je ook voldoende veerkracht om met de mindere dingen om te gaan.

Grenzen aangeven

Altijd maar ‘ja’ zeggen omdat je zo graag helpt is ziekmakend. Dat kan niemand.

Leren een eerlijk ‘ja’ en ‘nee’ zeggen en de tips en technieken om dit te doen zijn een belangrijk onderdeel van de training.

Je leert wat een grens is, hoe je die aangeeft én hoe je omgaat met de weerstand van anderen.

Goede gewoonte

Iets leren kost in het begin veel moeite (denk aan leren lopen, leren autorijden, etc) maar gaat na een tijdje automatisch.

Zo ook met goed voor jezelf zorgen. Het is even wennen, of het is juist een verademing dat iemand je vertelt dat het eindelijk ‘mag’.

De energie die het je oplevert en het daarbij horende levensgeluk is dan de belangrijkste motivator om het te blijven doen.

Monique Hamans - Konings

Monique Hamans - Konings

Zelfzorg coach

 

Yep, de meeste dagen ziet mijn gezicht er zo uit. Happy

Happy omdat ik geleerd heb dat mijn leven om mij draait. En dat als mijn batterij leeg is, kan ik niet doen waar ik zo blij van word: die lieve zorgende mensen laten inzien dat ze dezelfde aandacht verdienen als dat ze aan anderen geven.

Ik ben de coach geworden die ik zelf nodig had, zo’n 10 jaar geleden toen ik moeder werd en het me te veel werd om alles voor iedereen te doen. 

Ik had het niet in de gaten, tot het niet meer ging… 

Dankbaar voor alle lessen en voor waar ik nu sta, en help jou graag die stappen zetten!

Liefs,

Monique

 

Wil je ook beter voor jezelf zorgen?
zeg Hallo!

Wil je zelfzorg ook als goede gewoonte? Stuur me een bericht en ik help je graag op weg!